R. Fico žiadal G. Oettingera zvýšiť príspevok EÚ na odstavenie V1

15.05.2012 Bratislava

Bratislava 15. mája (TASR) – Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) v Bratislave na 7. zasadnutí Európskeho jadrového fóra (ENEF) verejne požiadal eurokomisára pre energetiku Guntera Oettingera, aby Európska komisia (EK) prehodnotila a zvýšila príspevok EÚ na odstavenie 2 blokov jadrovej elektrárne V1 v Jaslovských Bohuniciach.

"Vo finančnej perspektíve na roky 2014 až 2020 sa ráta s určitou sumou, ktorá má Slovenku pomôcť odstaviť tieto dva bloky. Táto suma však ani zďaleka nezodpovedá nárokom tohto mimoriadne komplikovaného procesu. Využívam preto príležitosť, aby som aj takto verejne otvoril diskusiu na túto tému a požiadal EK o prehodnotenie tohto príspevku na odstavenie dvoch blokov v Jaslovských Bohuniciach. V opačnom prípade tento proces nemôže byť zo slovenskej strany garantovaný," uviedol Fico. Eurokomisár Oettinger jeho výzvu nekomentoval.

Fico zároveň konštatoval, že "je všeobecne známe, že SR musela na základe dohody s EÚ odstaviť dva zdravé a bezpečné jadrové bloky atómovej elektrárne v Jaslovských Bohuniciach". "Dokonca tieto bloky boli odstavené hneď potom, čo boli významne modernizované. Bloky, ktoré vyrábali veľmi lacnú elektrickú energiu a ktoré by nepochybne prešli záťažovými testami aj v tomto období," spresnil.

Výsledkom odstavenia dvoch blokov podľa Ficových slov bolo, že Slovensko, ktoré bolo vždy v elektrine exportne orientovaná krajina, sa stala krajinou, ktorá musí elektrinu dovážať. "A dnes sa pokúšame za podstatne väčšie náklady zabezpečiť výrobu elektrickej energie cez jadro, jednak dostavbou 3. a 4. bloku jadrovej elektrárne v Mochovciach a jednak hľadaním partnera pre výstavbu úplne nového jadrového zdroja v Jaslovských Bohuniciach," dodal predseda vlády SR.

EK 24. novembra 2011 navrhla poskytnúť po roku 2014 ďalšiu pomoc EÚ vo výške 500 miliónov eur na podporu vyraďovania jadrových elektrární z prevádzky v Bulharsku, Litve a na Slovensku. Prostriedky majú prispieť k pokračovaniu bezpečného vyraďovania z prevádzky jadrových elektrární Kozloduj, Ignalina a Jaslovské Bohunice. Podľa návrhu EK sa poskytne 185 miliónov eur v roku 2020 Bulharsku, 210 miliónov eur do roku 2017 Litve a 105 miliónov eur do roku 2017 Slovensku.
 

Vyberte región